velkommen

Bækkenløsning/smerter ved graviditet

Bækkenløsning eller bækkensmerter under graviditeten

Fakta:

  • Bækkensmerter under graviditeten rammer ca. halvdelen af alle kvinder
  • Ved bækkenløsning er alle tre bækkenled involverede, og det rammer 2-10 % af de gravide
  • Symptomerne kan komme når som helst og kan give forskellige former for smerte og påvirkning af ens funktionsevne – fra lette til invaliderende symptomer
  • Smerterne forsvinder hos langt de fleste i løbet af de første tre måneder efter fødslen
  • Individuel behandling i form af graviditetstilpasset træning, træning i varmtvandsbassin og akupunktur kan i nogle tilfælde hjælpe

Læs om behandlingen under GRAVID og BABY – Fertilitet

Bækkenløsning

Bækkenet danner base og virker som støddæmper for al vægt fra bughulen, overkroppen samt arme, hals og hoved.

Bækkenet er en som et tunnel set oppefra og består af tre knogler – i siderne og fortil sidder to hofteben og bagtil et korsben, der tilsammen danner en ring – bækkenringen. Disse knogler er forbundet med i alt tre led. Fortil ved kønsbenet hedder leddet symfysen, og bagtil hedder de to led sacroiliacaleddene (SI-led).  Bækkenet skal stå imod meget og er nødvendigvis stærkt og stabilt. Men bækkenet er fuldstændig afhængig af muskler, sener og ledbånd rundt om det.

Under graviditeten sker en hormonel påvirkning af leddenes bevægelighed. Hormonet hedder relaxin og frigives i kroppen med det formål at blødgøre livmoderhalsen samt løsne bækkenet. Det forbereder den gravide kvinde på fødslen.

Stoffet relaxin går også i kroppens øvrige led, hvilket er en af årsagerne til, at kvinder kan få stærke ledsmerter, især i ryg og lænd, under deres graviditet. Dette kan, udover smerterne, give søvnproblemer hos den gravide.

Hormonet relaxin er hensigtsmæssigt, da bækkenet og dermed fødselsvejen kan blive større og tåle en større belastning og udvidelse under en fødsel. Men hvis kvinden har mange løft eller danner mere af det hormon, som løsner ledbåndene, end godt er, så kan man risikere at få smerter; og i nogle tilfælde bliver det til så stærke smerter, at man ikke kan holde ud at gå, stå eller ligge ned.

Bækkenløsning er påvirkning af bækkenleddene i en sådan grad, at kvinden føler, at bækkenet ikke er stabilt – det føles løst – heraf navnet bækkenløsning.

Næsten 50% af gravide får bækkensmerter

Næsten hver anden gravid vil på et tidspunkt under graviditeten opleve bækkensmerter, men kun en mindre del – omkring 5 % – oplever langvarige og udtalte smerter. Har man oplevet bækkensmerter tidligere, har man større sandsynlighed for at opleve dem igen i 2. og 3. graviditet, men det er ikke nødvendigvis sikkert, at man oplever det i anden og tredje graviditet, bare fordi man oplevede dem i første. Det er som regel først efter uge 24, at kvinden begynder at mærke til smerterne.

Hvorfor får man bækkenløsning?

I Solar Plexus ser vi mange gravide. Gravidmassage er en af Solar Plexus’ specialer, og en af de behandlingsformer, vi har flest af. Vi ved fra forskning og kan se i praksis, at gravide kvinder ofte lider af bækkensmerter i deres graviditet. Årsagerne til disse smerter kan være mange forskellige:

  • Tunge løft
  • Overbelastning
  • Dårlige arbejdsstillinger
  • Overvægt
  • Stillesiddende arbejde
  • For lidt eller for meget bevægelse

Hvad er symptomerne på bækkenløsning?

  • Smerterne kommer typisk ved belastning og mærkes i området omkring bækkenet
  • Smerterne sidder måske i balderne, lavt over lænden, ned på bagsiden af lårene eller ved kønsbenet og ned på indersiden af lårene. Af og til kan man opleve, at benene svigter
  • Smerterne kan også sidde foran eller bag i bækkenet, og de kan stråle ud til lysken og ned i benene
  • Smerterne kommer typisk, når du går eller står. Situationer, som er specielt vanskelige, er for eksempel at rejse sig eller at gå på trapper
  • Enkelte har problemer med at klare daglige arbejdsopgaver
  • Fornemmelsen af, at bækkenet er ustabilt, er hyppig
  • Intensiteten af smerten er for de fleste moderat, men enkelte kan have meget stærke smerter. Generne bliver ofte forværret i løbet af dagen og ved stillingsskift
  • Smerterne kan provokeres af at ligge på ryggen, vending i seng, gåture, trappegang, og hvis man står op i lang tid

Bækkenløsning rammer hyppigst kvinder med belastende erhverv, så som rengøringsassistenter, ekspedienter, pædagoger i vuggestue, sygehuspersonale for lige at nævne nogle. Kvinder, der i forvejen har haft problemer med lænderyggen, er også i risikogruppen.

For kvinder, der bliver ramt af bækkenløsning, handler det om mere end selve smerten. Den påvirker hele hverdagen. Nogle kan kun magte at arbejde i kort tid ad gangen, eller kan kun klare at gå korte distancer. Nogle kan ikke klare at løfte deres nyfødte barn op af sengen, og måske får de dårlig nattesøvn. Hertil kommer frygten for, at det kommer til at gøre ondt ved bestemte bevægelser, som kan være værre end selve smerten.

Hos mere end 9 ud af 10 forsvinder symptomerne indenfor seks måneder efter fødslen, men en mindre gruppe har fortsat bækkensmerter, som kan blive kroniske. Hvis der er symptomer efter fødslen, er de sædvanligvis mildere end symptomerne i graviditeten.

Hvordan behandler Solar Plexus bækkenløsning og bækkensmerter?

Vi oplever ikke at kunne fjerne en bækkenløsning med vores behandling hver gang, vi behandler en gravid med bækkenløsning. Men ofte får den gravide med bækkensmerter det væsentligt bedre af vores massage, og det kan gøre det muligt at klare hverdagen.  Den behandling, vi giver i Solar Plexus, aflaster bækken og lænd, og ofte rejser den gravide sig op efter behandlingen og siger: “Hvorfor har jeg ikke gjort det noget før?”.

En gravidmassage skaber en væsentlig forbedring af den følelse, kvinden har i kroppen. Ofte fortæller den gravide, at det er en følelse af lethed, der fylder kroppen. Smerterne jo ikke kun forårsaget af den løshed/forandring, som sker i bækkenet, men også på grund af gamle traumer, spændinger og skader fra dårlige arbejdsstillinger. Når spændingerne omkring balderne og lænden forsvinder, kan muskulaturen igen holde ordentligt fat på leddene, som så igen aflastes. Stabiliteten øges i ‘den gode cirkel’.

Det er egentlig også sjovt at tænke på, for mange tror jo netop, at bækkenområdet ikke skal afspændes yderligere. Det hedder jo “bækkenløsning”, altså er vi ikke interesseret i at løsne det yderligere. – Nej, det er vi så sandelig ikke! Vi laver ingen hårde ryk eller trækker knogler fra hinanden; men vi masserer musklerne fri for myoser og øger blodgennemstrømningen og øger produktionen af oxytocin ved friktionen. Derved stimuleres kroppen til at frigive sine egne smertestillende hormoner (endorfiner), men vi hverken rusker eller hiver, så det bliver mere løst; tværtimod stimuleres både muskelvæv, nerver og ledbånd til at trække sig sammen efter en gravidmassage:

Foretil dig at nerverne er irriteret, musklerne spænder og ledbåndende kæmper for at holde sammen på knoglerne. En stærk muskel er ikke spændt. Eller omvendt: en spændt muskel fungerer ikke optimalt. Irriterede nerver er pirrelige, ledbånd, som er på overarbejde, gør ondt. Du kan selv gøre meget for at mindske smerterne ved at få en massage.

Du kan også selv gøre noget for at undgå bækkensmerter

Først og fremmest er det vigtigt at undgå aktiviteter, som giver større smerte.

Jævn belastning på begge ben er vigtig. Dette opnås ved at stå med tyngden jævnt fordelt på begge ben og ved at gå med korte skridt. Når du skal dreje dig i sengen, er det vigtigt først at knibe sammen i bækkenbunden og så dreje dig rundt med benene samlet, gerne med en pude mellem knæene. At sidde med krydsede ben er ikke godt, hvis man har bækkenløsning. Det er også vigtigt at løfte rigtigt, og det kan anbefales at bruge rygsæk i stedet for skuldertaske eller poser.

Enkelte kan have god hjælp af bælte eller korset, som presser hoftekammene sammen. Du bør ikke bruge krykker over lang tid. Dette kan svække musklerne i ryggen og bækkenet og senere forværre og forlænge generne.

Sygemelding kan være aktuel, og måske skal dine arbejdsforhold ændres. Enkelte kan have gavn af rådgivning hos fysioterapeut. Fysioterapeuter kan instruere i nogle øvelser, som kan medvirke til at stabilisere bækkenet. Målet med behandlingen er at bedre holdningen og bevare en fornuftig bækkenstabilisering. Akupunktur synes også at hjælpe ved at nedsætte smerterne og forhindrer udvikling af fejlfunktion i bækkenet.

Gode råd til bækkenløsning og bækkensmerter:

  • Hvad der lindrer, når du har ondt, skal du rette dig efter
  • Optimer din arbejdsplads både på job og derhjemme
  • Skær ned på et højt arbejdstempo
  • Få familie og venner til at hjælpe med forskellige praktiske ting
  • Fortæl både kollegaerne og din familie og venner om det
  • Hvil dig (med en pude imellem benene)
  • Evt. sygemelding for en kortere eller længere periode
  • Balancer mellem aktivitet og hvile. Stopper du med at lave noget bliver du hurtigt ude af form
  • Vandgymnastik kan varmt anbefales
  • Tag smerten alvorligt
  • Undgå så vidt muligt alt, der gør ondt
  • Hold hofter, knæ og fødder i en lige linje, undgå vrid og kryds af benene
  • Forsøg at finde ud af, hvad der giver dig smerter og prøv at ændre det
  • En stresset hverdag kan øge smerterne, så stress ned – vælg fra.

Hvad er fremtidsudsigterne?

Bækkensmerter forsvinder hos de fleste inden for meget kort tid efter fødslen. (9 ud af 10 inden 6 måneder). Nogle få har fortsat bækken- og/eller rygsmerter, som dog for manges vedkommende gradvist aftager over årene.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her