Smerter i nakken
Nakkens muskler og sener holder vores 5 – 6 kilo tunge hoved på plads og passer på, at de livsvigtige forbindelser mellem hoved og krop ikke går i stykker. De forholdsvis små muskler og sener har altså en livsvigtig opgave – og de tager deres ansvar meget, meget seriøst!
Når vi får ondt i disse muskler, skyldes det ofte, at vi uden at have tænkt over det, har udsat dem for en helt urimelig belastning, måske endda gennem længere tid.
I en tankevækkende artikelserie om unges nakkeproblemer i Politiken den 10. december 2016 kunne man læse, at ”et stærkt stigende antal småbørn og teenagere bliver henvist til behandling hos fysioterapeuter – en stor del af dem på grund af smerter i hoved, nakke og ryg forårsaget af skærmbrug.”
»Forældre skal være mere opmærksomme på, hvor længe børnene sidder stille, og hvordan de sidder”, hedder det i artiklen. ”Smartphones, tablets og computere er en så integreret del af især børn og unges hverdag, at en stor del af døgnets vågne timer foregår med øjnene stift rettet mod en oplyst glas- eller plastikflade.” Fagfolk udtaler, at det er afgørende at opsøge professionel hjælp, hvis et barn klager over smerter i bevægeapparatet, i stedet for blot at tænke, at det nok går væk igen af sig selv.
(Kilde: ‘Børn får skader af skærme’, Politiken 2016 http://politiken.dk/indland/art5732328/B%C3%B8rn-f%C3%A5r-skader-af-at-bruge-sk%C3%A6rme)
Og det gælder selvfølgelig også for voksne! Selvfølgelig kan smerter eller ømhed i nakken skyldes andet, end at vi har kigget for længe i en skærm, altså haft hovedet bøjet forover i en vinkel, der overbelaster nakkens hvirvler og de sener og muskler, der holder det hele på plads. Som sagt vejer et menneskes hoved mellem fem og seks kilo. Men vidste du, at hvis du bøjer hovedet forover f.eks. bare 30 grader, bliver det til en belastning på nakkehvirvler og –muskulatur, der svarer til 18 kg?! Hvis du bøjer hovedet 45 grader, svarer det til en belastning på 22 kg!
Så uanset om du har kigget på en skærm eller på anden måde ikke været opmærksom på, hvad du har bedt de gode muskler og sener i din nakke om, så er årsagen til smerter og ømhed i nakkeregionen som regel overbelastning. Nogle gange kan det være sket ved sund og god sport, f.eks. cykling, nogle gange sågar ved at strikke… Andre gange kan det være et traume, som whiplash, eller noget helt fjerde.
Klik her for at læse mere om whiplash
Behandling og udsigt til bedring
Behandlingen er at få de anspændte muskler til at slappe af. Når en muskel er spændt, er ’gået i selvsving’ eller ’på overarbejde’, skal massøren forsøge at bløde det faste muskelvæv op, så blodet strømmer igennem vævet og fjerner evt. mælkesyreoverskud ved at binde det til ilten i blodet og tage det med til lungerne. Massøren får stille og roligt det alt for faste muskelvæv til at bløde op – ikke ulig den måde, man opløser klumper i en dej, undskyld denne ikke så flatterende sammenligning.
Råd og vejledning
Sådan undgår du øm og smertefuld nakke: Undgå at belaste den i samme stilling gennem lang tid. Skift position ofte, når du bruger telefon, tablet og computer. Sørg for, at din computerskærm kommer op i en højde, hvor du ser ligeud på den og ikke vælter hovedet forover. Hav telefonen oppe i øjenhøjde, når du bruger den. Hav din tablet stående i en holder, så du ikke sidder bøjet over den – læg dig evt. på maven til en afveksling. I det hele taget er afveksling nøglen: Bevæg nakken, skift stillinger, tag pauser.
Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.
Øvelse til smerter i nakken
Udgangsstilling: Stående, siddende.
Formål: Fleksibilitet, mobilitet, styrke, blodcirkulation og aflastning
Rotér hovedet langsomt ud i dets yderpunkter, så du træner fleksibiliteten og styrker musklerne. Især lige der, hvor det gør ondt eller du mærker ømhed, spændthed, svien, er det vigtigt at bevæge hovedet rigtig langsomt på en måde, så du kan mærke det, men ikke så meget, at det gør rigtig ondt. Forestil dig, at du overtaler muskler og sener til at give sig lidt. Gentag kort og hyppigt. Det er bedre at træne et minut ti gange om dagen, end ti minutter en gang om dagen.
Gør jeg øvelsen rigtigt?
Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.
Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66