Hjertebanken
Hjertebanken er, når man pludselig bliver opmærksom på sit hjertes slag. En følelse af at hjertet slår hårdere, hurtigere, langsommere eller uregelmæssigt, for eksempel oplevelsen af et ekstra slag.
Hjertebanken kan være forbundet med, at hjertet faktisk banker hurtigere og pulsen dermed stiger. I mere sjældne tilfælde kan hjertebanken være ledsaget af en lav puls.
Ofte forbundet reaktion og fornemmelse:
- Spænding i brystet
- En følelse af at brystet hopper/vibrerer
- Varmefornemmelse i kroppen
De mest almindelige årsager til hjertebanken
- Stress
- Angst
- Koffein, alkohol og nikotin
- Andre stimulerende narkotika, som for eksempel amfetamin og kokain
- Nogle medicinske præparater
Det er selvfølgelig vigtigt, at man får afdækket om symptomerne stammer fra en egentlig hjertesygdom, eller om symptomerne har andre årsager. Derfor er det vigtigt at tage kontakt til egen læge, hvis man har disse symptomer.
Hvis det ikke er ovenstående årsager, kan det f.eks. være
- Hjerteforkammer-flimren (arterie-flimren)
- Forsnævring af kranspulsårerne
- Hjertesvigt
Årsager til hjertebanken, som ligger uden for hjertet:
- Højt stofskifte
- Blodmangel
- Lavt blodsukker
- Feber
- Ubalancer i kroppen
Behandling og udsigt til bedring:
Hjertebanken er ikke noget, man skal gå rundt med uden at gøre noget ved det, bare fordi det ikke er farligt. Det er ikke meningen, at kroppen konstant skal være i denne ”flugttilstand”. Det slider i det lange løb på organerne, og tilstanden er ubehagelig.
I Solar Plexus vil vi først og fremmest kigge på, hvad årsagen kan være til, at klienten har det, som hun/han har det. Dernæst behandler vi kroppen, med respekt for åndedrættet, som altid står i relation til den mentale tilstand. Behandlingsforløbet for en klient med hjertebanken kan med fordel kombineres med samtaleterapi hos en psykolog eller psykoterapeut og bør ske i samråd med klientens praktiserende læge. Klienten er selv tovholder på samarbejdet mellem terapeuter og sundhedsfagligt personale.
I Solar Plexus kan vi hjælpe klienter med hjertebanken og spændinger i brystet, hvis det relaterer sig til anspændthed, angst og stress. Der er vores overbevisning, at behandling af symptomerne sker mest effektivt via kroppen. Symptomerne er ofte kroppens måde at sige fra på, og mange tror at det er farligt og bliver bange. Det er der ikke noget at sige til, for det er ubehageligt og symptomerne giver klienten bevidsthed om et organ, som ellers under normale omstændigheder bare fungerer anonymt og selvregulerende via det autonome nervesystem.
Behandlingen foregår som oftest hos en psykomotorisk terapeut. Her er der ro, tid og mulighed for en god snak og en afspændende behandling. Det er vigtig at få åndedrættet godt i gang, så brystkassen ikke stivner. Manuel behandling omkring brystet, under skulderbladene og omkring hals og skuldre er effektivt. Ud over at få løsnet spændingerne udløses endorfiner, som er kroppens eget afslappende hormon. Vi får altså en masse forærende ved at få behandling, og det kan være yderst effektivt og føles rigtig rart, når man er i den situation.
Mange siger ”jeg følte at jeg fik lettet noget fra brystet” eller ”det er som om du har fjernet en sten fra mine skuldre og jeg nu kan jeg trække vejret igen”. Behandling som KST, shiatsu og almindelig afspændende massage er lige så effektivt som psykomotorisk terapi. Det er bare et spørgsmål om, hvilken behandlingsmetode, du selv foretrækker og slapper bedst af med. Psykomotoriske terapeuter har speciale i afspænding og samtale, og derfor vil Solar Plexus altid starte med at anbefale en sådan terapeut.
Udsigten til bedring varierer fra klient til klient. Nogle har svært ved at slippe det, og for andre går det hurtigt. Vi oplever både klientforløb på 1 til 2 gange, hvor det ”bare var det”. For andre klienter vil forløbet strække sig til regelmæssige besøg over måneder, først for at tage de værste symptomer og dernæst for at holde dem nede, til at det til sidst ikke længere er det, vi arbejder med, men måske er det rart for klienten fortsat at støtte sig til behandlingen for at afspænde generelt.
Råd og vejledning
Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.
Øvelser til hjertebanken
Lig på siden med det underste ben udstrakt på gulvet og det andet ben bøjet frem med knæet i gulvet evt. støttet af puder. Roter overkroppen bagud ved at føre øverste arm langs gulvet og hen over hovedet og bagud (så begge arme er strakt ud til siderne.
Kig efter den bageste arm. Armene skal ligge afslappet ud til siden i begge sider. Den bageste arm vil måske have svært ved at nå gulvet. Det er okay. Leg med strækket i bryst, ribben, lænd ved at ændre armens position eller læg mere eller mindre vægt i knæet i gulvet. Brug åndedrættet til at gå dybere ind i strækket. Når du trækker vejret ind udvides kroppen og strækket øges. Når du puster ud kan du give slip i kroppen og give efter for strækket og gå dybere ind i strækket. Hovedet kan støttes af en pude.
Gentag til modsatte side.
Gør jeg øvelsen rigtigt?
Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.
Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66