velkommen

Facetledssyndrom

Facetledssyndrom

Den forreste del af hvirvlerne i vores rygsøjle virker stødabsorberende, da der ligger en bruskskive (diskus) mellem hver hvirvel. Den bagerste del af hvirvlerne styrer med sine bueled (facet-led) rygsøjlens bevægelser. Facetleddene er de bagest liggende led i rygsøjlen.

Facetsyndrom – facetledssyndrom

Facetledssyndrom kaldes også facetsyndrom eller thorakalt facetsyndrom – en betegnelse, der dækker over en række symptomer, der kan opstå i forbindelse med skader på facetleddene eller nerverne og vævet omkring samme.

Facetsyndromer ses også som “hold” i nakken eller lænden. De tilfælde, der kommer pludseligt, opstår gerne i forbindelse med en lille ukontrolleret bevægelse eller dårlige holdnings- eller sovestillinger. Nogle gange kommer symptomerne gradvis, og undertiden er problemet tilbagevendende.

Symptomerne ved facetledssyndrom

Symptomerne er smerter, stikken eller summen. Det kan enten føles i den del af ryggen, hvor årsagen ligger, eller længere væk i selve det område som en nerve fra det involverede område har forbindelse til. Der er nedsat bevægelighed i ryggen, samt spændte og ømme muskler og også tit føleforstyrrelser i området.

Smerterne kan ligne de symptomer, der ses ved blodprop i hjertet, galdestens- eller nyrestensanfald, og de kan være meget voldsomme.

Nogle gange spænder musklerne så meget op, at man kan se de hæver, og de vil være ømme når man trykker på dem, og bevægelse er smertefuld og indskrænket. Normalt forværres symptomerne ved bevægelse i bestemte retninger, mens de lindres ved andre bevægelser, lidt ligesom når man har hold i nakken. Hosten og nysen gør det tit værre, og det kan være svært at trække vejret dybt. Patienten er ofte stærkt forpint og bange.

Behandling og udsigt til bedring

Formodentlig kunne mange forkorte den periode, hvor man går med smerter og frygt, og dermed spare samfundet for dyre hospitalsindlæggelser, hvis kendskabet til facetsyndromet og dets behandling var mere udbredt.

Facetsyndrom i brystryggen ses ret hyppigt og kan afhjælpes og lindres med afspænding og massage. Det er svært at se et reelt facetsyndrom forsvinde 100%, men det skal ikke afholde dig for at søge behandling og hjælp, for behandling og træning kan lindre meget og gøre, at smertebelastningen er væk i længere perioder af gangen.

Vi oplever at en kombination af ledmanipulation og massage har en rigtig god effekt på facetsyndromets symptomer.

Statistikker viser, at mange af de symptomer vi har, grundlæggende skyldes facetsyndrom. F.eks. viser smerter  i brystet sig at være facetledssyndrom i 23% af tilfældene – hvor klienten ellers kunne være bange for, at smerten stammer fra et hjerteanfald, .

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til facetledssyndrom

Universalstræk:

Strækker og styrker rygsøjlen, hjælper til at bevidstgøre om afspænding og hjælper vejrtrækning til at bruge hele dens volumen.

Lig dig ned på ryggen. Stræk det højre ben og bøj det venstre, således at du kommer ud at ligge på siden af hoften. Hænderne er strakt ud til hver side. Du kan mærke, at det nu er svært for den ene skulder at nå ned i gulvet. Lig i ro, så den øverste skulder næste rører gulvet, og måske kan du også få den strakte arm og hånd ned i gulvet.

Det er ikke et mål at få den ned; målet er blot ligge her i ro og trække vejret dybt, så brystkassen udvider sig og trækker sig sammen. Fyld derfor i indåndingen hele maven op, indtil der ikke er mere plads, og fyld derefter brystkassen op ud til siderne og derefter fortil og bagtil, og fyld til sidst brystet op helt øverst i brystkassen. Mærk, hvordan alle hvirvlerne må give sig i forhold til hinanden og facetleddene løsnes. Gør også øvelsen til den anden side.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov. Du kan booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her