velkommen

Spinalstenose

Spinalstenose

Spinalstenose er en indsnævring af det hule rør, som rygmarven løber i. Indsnævringen kan være opstået som følge af slid, eller den kan være medfødt: Nogle fødes med en smal spinalkanal, hvilket afklemmer nerverødderne.

  • Degenerative forandringer, osteokondrose, er skyld i de fleste tilfælde af spinalstenose.
  • Ligger spinalstenose i halsen, kan det give spastisk para- og /eller tetraparese.
  • Lænde-spinalstenose er hyppigst, og kan give smerte ned i benene.
  • Spinalstenose optræder oftest hos personer over 50 år. I de mere sjældne tilfælde, som er medfødte, kan symptomerne opstå i langt yngre alder.
  • Spinalstenose skyldes som regel degeneration af bruskskiver og facetled med forkalkning, hvilket reducerer spinalkanalens størrelse
  • Medvirkende årsager kan være knogleforandringer pga. slid, gigt, tidligere brud, eller rygoperation
  • I de fleste tilfælde er spinalstenose en relativt fredelig lidelse, forstået på den måde at en eventuelt forværring i tilstanden er meget langsom. For langt de fleste er tilstanden stabil, og store undersøgelser af patientgrupper har fundet, at mellem 15 % og 50 % af patienterne oplever en spontan forbedring over en årrække.

Behandling og udsigt til bedring

Vi i Solar Plexus kan desværre ikke fjerne en spinalstenose, men vi kan afhjælpe smerterne. Smerter er oftest forårsaget at de muskelspændinger, som forsøger at holde led i en stilling, hvor det ikke glider, skrider eller står dårligt.. Muskelspændingen er ofte også årsag til symptomer som afklemninger eller inflammationstilstande, da muskler og væv bliver overbelastet, usmidigt og klister sig sammen pga. manglende bevægelighed.

Udsigten til at få det bedre er god, men helbredelse er desværre ikke særlig sandsynlig.

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til spinalstenose

I nogle tilfælde er det muligt for patienten at lave simple øvelser, som skaber mere plads til nerverne i ryggen, hvorved symptomerne letter. I andre tilfælde kan øvelser og træning stimulere blodcirkulationen i og omkring nerven, og dermed kompenseres der for det tryk på nerven, som skaber den smertefulde irritationstilstand. Endelig kan træning og styrke generelt modvirke den generelle forringelse af patientens tilstand. Med andre ord: Stop ikke med at bevæge dig, selv om det gør ondt. Sørg for at få bevæget dig i så mange retninger som muligt. Her har du en rigtig god øvelse for bevægeligheden og for generel styrkelse af rygsøjlen: “kat skyder ryg”. Men husk, at også sidebøjninger og rotationer i rygsøjlen er vigtige.

“Kat skyder ryg”

Udgangsstilling: Stå på alle fire

Formål: bevægelighed og plads i rygsøjlen.

Lad hovedet hænge ned og skyd ryggen op mod himlen. Når der mærkes et stræk i ryggen holdes stillingen i 30 sek. Start så derefter en svajebevægelse hele vejen nede fra korsbenet og lad bevægelsen forplante sig op igennem rygsøjlen, hvirvel for hvirvel, hele vejen op mellem skulderbladene og op til nakken og kig til sidst fremad.

Start nu øvelsen forfra igen og igen.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her