velkommen

Binyretræthed

Binyretræthed

Er du bare kronisk træt og har svært ved at overkomme selv simple dagligdags jobs på grund af træthed? Har du brug for hjælp til, hvordan du starter med at genoplade dig selv?

Alle kan komme i en situation, hvor stress og belastninger overstiger vores kapacitet til at håndtere situationen og restituere os selv. Belastningerne kan være af følelsesmæssig, fysisk, arbejdsmæssig eller genetisk art; de kan komme fra en infektion eller anden sygdom.

Uanset hvad, kan man have brug for vejledning i kost og livsstil, støtte til at tage et skridt ad gangen – og næring i form af behandlinger, der både stimulerer kroppens evne til at helbrede sig selv og føles rart og godt i øjeblikket.

I sin bog ‘Binyretræthed’ med undertitlen ‘ny banebrydende behandling af udbrændthed’ skriver J. L. Wilson om binyretræthed (hypoadreni):

“Stress kan udpine binyrerne og forårsage et fald i produktionen af binyrehormon, specielt kortisol. Denne nedsatte binyrekapacitet kan variere i sværhedsgrad fra at ligge tæt ved nul til at være næsten normal. Ved de sværere tilfælde er aktiviteten i binyrerne så nedsat, at personen kan have svært ved at komme ud af sengen om morgenen og holde sig oppe mere end nogle få timer om dagen. Der sker forandringer i stofskiftet, i væske- og elektrolytbalancen, i hjertekarsystemet, og tilmed i sexlysten. Der sker mange andre ændringer i biokemien og på celleplanet.”

Hvad er binyretræthed?

Binyretræthed er en samling af symptomer, et såkaldt ’syndrom’. På engelsk taler man om ‘Chronic Fatigue Syndrome’. Det er ikke en enhed, der nemt lader sig identificere, som for eksempel mæslinger eller en udvækst på fingeren. Mennesker med binyretræthed behøver ikke have indlysende tegn på en fysisk sygdom, men er heller ikke raske, idet de lever med en følelse af ikke at have det godt; af at være ‘grå’. De bruger ofte kaffe, cola og andre stimulanser for at komme i gang om morgenen og til at kvikke sig op med i løbet af dagen.

Mennesker, som lider af binyretræthed, har ofte et svingende eller lavt blodsukker, og man er mere tilbøjelig til at få allergi, ledsmerter og nedsat immunforsvar, PMS, søvnløshed… deres tolerancetærskel er ofte lavere end normalt, og de bliver lettere frustrerede.

Behandling af binyretræthed

Den gode nyhed er: Når man først har erkendt tilstanden, kan binyretræthed behandles. Du kan få det bedre. Behandlingen kan tage lige fra et par uger til et halvt eller et helt år alt efter, hvordan du tilgår behandlingen, frekvens og hvor meget du forandrer din hverdag i form af søvn, kost, arbejdsrelateret stress etc.

Vi anbefaler som minimum en serie på tre behandlinger (ikke nødvendigvis i denne rækkefølge):

  1. Kostvejledning (inkl. livsstilsvejledning)
  2. Zoneterapi
  3. Shiatsu massage (evt. Tui Na eller massage)

Andre behandlinger, der kan være effektive ved binyretræthed, er akupunktur.

Din første behandling vil for eksempel starte med et varmt fodbad og en kortlægning af netop dine symptomer og vores forslag til behandling. Herefter måske mere samtale om strategier for dig, og/eller healing eller nærende massage af lænd, ankler, fødder (zoner for binyrerne, der i det kinesiske system står for vores reserveenergilager).

Vores råd og vejledning, ift. binyretræthed

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til binyretræthed

Øvelsen i denne forbindelse er ikke bare en øvelse, og det er heller ikke nemt at gå til. Men det du kan starte med at gøre, er at geare ned på alle dine gøremål. Sige nej til aftaler og tage en periode, hvor du restituerer og gør gode ting for dig selv. Dernæst ændre din søvnrytme, så du får flere timer med søvn; og en anden væsentlig faktor er, at du spiser regelmæssigt.

Professionel kropsbehandling hjælper til en stabilisering, og den udløser en masse hormoner, som speeder helingsprocessen op. Derudover er det fornuftigt at få jævnligt råd og vejledning af vores kostvejledere, som lige kan regulere og finjustere meget mere fintfølende og tilpasse kosten ud fra din situation. Hos Solar Plexus er det kostvejlederen, som styrer forløbet hos den binyretrætte, da det er her fra, du har den største påvirkning til forbedring.

Mht. fysiske øvelser vil vi allerførst finde ud af, hvornår det er tidspunktet at starte meget stille og roligt; første skridt kan så være at høre, om du allerede har noget, du er glad for, f.eks. at gå en tur eller en yogaøvelse eller to. Herudover kunne det være gavnligt at starte stille og roligt med f.eks. de fem tibetanere, nogle meget enkle men virkelig effektive stræk- og styrkeøvelser, som man kan gøre på egen hånd.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov. Du kan booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her