Depression
Vi kan alle sammen opleve dage eller perioder hvor vi er kede af det, nedtrykte, uoplagte osv., men det betyder ikke nødvendigvis, at man har en depression.
Depression er en – desværre meget almindelig – psykisk sygdom, og det er vigtigt at søge hjælp hos sin læge, hvis man har mistanke om, at man har en depression. Det er meget forskelligt, hvordan man har det, når man er deprimeret: Nogen føler sig meget kede af det, andre kan ikke mærke noget som helst. Nogen har svært ved at sove, andre sover meget mere end de plejer. Nogle oplever også symptomer på angst og stress.
Når man har en depression, oplever man flere af de følgende symptomer hver dag eller næsten hver dag i mere end 14 dage:
Mindst to af følgende symptomer:
- Følelse af nedtrykthed.
- Markant nedsat lyst/interesser.
- Reduceret energi, svær træthed.
Samt mindst to af følgende:
- Nedsat selvtillid eller selvfølelse.
- Selvbebrejdelser, svær skyldfølelse.
- Tanker om død eller selvmord.
- Tænke- og koncentrationsbesvær.
- Svær indre uro eller modsat: hæmning.
- Søvnforstyrrelser.
- Betydningsfulde ændringer i vægt eller appetit.
Har man to af symptomerne fra den første gruppe og to af symptomerne fra den anden gruppe, opfylder man kriterierne for en mild depression.
Hvis man har to af symptomerne fra den første gruppe og mindst fire fra den anden gruppe, har man en moderat depression.
Hvis man har alle tre symptomer fra den første gruppe og mindst fem af symptomerne fra den anden, så har man en svær depression.
Behandling og udsigt til bedring
Typisk anbefaler man samtaleterapi hos en psykolog/psykoterapeut/psykiater evt. i kombination med medicinsk behandling (sidstnævnte især for de moderate til svære depressioner). En mild depression anses ikke nødvendigvis for at være behandlingskrævende i traditionel forstand.
I Solar Plexus mener vi, at det er vigtigt at støtte op omkring de ovennævnte behandlingsmetoder med supplerende behandling til kroppen. Hvis du har en mild depression og ikke modtager anden traditionel behandling, kan du virkelig drage fordel af vores behandlingstilbud. Hvis du har en moderat til svær depression og modtager anden behandling, kan du også have gavn af at inddrage kroppen mere med vores fysiske behandlinger.
Kropsbehandling (massage eller psykomotorisk afspændingsbehandling) bidrager bl.a. til et bedre fysisk velvære, en bedre kropsbevidsthed og en bedre oplevelse af at være tilstede i sin krop og være mere nærværende med sine omgivelser. Desuden kan den fysiske behandling bidrage til, at for eksempel samtaleterapi forankrer sig bedre i din krop og dermed bliver mere effektiv.
Du kan vælge blot at få en rar og afspændende massage, hvor du bare skal nyde og modtage. Eller du kan en vælge psykomotorisk afspændingsbehandling (i denne behandlingsform kan du beholde dit tøj på), hvor du, udover det rent modtagende aspekt får mulighed for også at involvere dig mere aktivt i kropsbehandlingen med din opmærksomhed, krop og psyke. Vælger du psykomotorisk behandling, kan du i behandlingssessionen også få instruktion i kropslige øvelser, som understøtter dine individuelle behov og lærer dig forskellige mestringsstrategier, og som du også kan have glæde af at udføre derhjemme mellem behandlingerne.
Akupunktur og/eller zoneterapi kan også have en støttende effekt. Depression er et udtryk for ubalancer i krop, psyke, hjerne og energisystem, og behandlingsformer som akupunktur og zoneterapi kan genoprette den indre balance og bidrage til at de andre traditionelle behandlingstiltag får bedre betingelser og virker mere effektivt.
Råd og vejledning
Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.
Øvelser til depression
Gå en tur i dagslys, gerne i naturen – f.eks. en i park, i en skov eller på en strand. Du skal ikke præstere noget, du skal ikke gå en bestemt distance. Prøv i stedet blot at være tilstede, der hvor du er.
Prøv at bruge dine sanser…. dit syn, din følesans, din lugtesans… Læg mærke til farverne omkring dig, på træerne, himlen, bygningerne… Læg mærke til vinden eller solen mod din hud… Læg mærke til dine fødder mens du bevæger dig eller står stille, prøv om du kan fornemme kontakten, gennem dine sko, til det underlag du går på. Hvis det er varmt nok, kan du tage sko og strømper af og mærke den direkte kontakt mellem dine fodsåler og jorden/græsset/sandet, eller hvad du nu går på. Er det koldt? Varmt? Fugtigt? Blødt? Hårdt? Stikkende?
Prøv også at vende din opmærksomhed mere ind i kroppen…. Mærk dine ben, arme og andre kropsområder… Hvordan føles det, når du går, står stille eller måske sætter dig ned på hug, for at røre ved græsset, sandet, mosset eller…
Følg enhver lille impuls som måske dukker op, kram et træ, klap en sten, dyp dine tæer i vandet. Mærk verden, klap dig selv på skulderen og fortæl dig selv, at du er god nok som du er – lige nu.
Gør jeg øvelsen rigtigt?
Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.
Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66