velkommen

Piskesmæld

Piskesmæld også kaldet whiplash

Piskesmæld eller whiplash er begrebet for en svær nakkeforstuvning eller -vridning. Det er gener fra nakken og hovedet, der er opstået efter en voldsom overbelastning eller overstrækning. Overstrækningen kendes især fra bilsammenstød, styrt fra hesteryg, cykeluheld (herefter under et kaldet en ulykke). Selve disse symptomer kædes sammen med begrebet whiplash.

I selve piskesmældets øjeblik kastes hovedet frem og tilbage, hvorved nervereflekserne vil sætte voldsomt ind for at få spændt op i nakkens og halsens muskulatur for at afværge læsioner i halshvirvelsøjlen og omkringliggende ledbånd og sener. Problemet med symptomerne efter piskesmæld (whiplash) er, at de ikke altid vil gå over af sig selv, og man er derfor nødsaget til at få hjælp af en behandler til at få løsnet musklerne op, da muskelspændinger forsat vil være en ganske generende realitet.

Der er forskellige stadier af tilstanden, som det er vigtigt at kunne overskue, og de forskellige stadier skal behandles forskelligt. Præcis som hvis man forstuver en ankel, så skal den køles så hævelserne kan falde, så skal den fikseres moderat, derpå hvile og aflastes ved gang. Når vævet har restitueret, og hævelser og ømhed er forsvundet, skal den bevæges, masseres og genoptrænes. Det samme gælder en nakkeforstuvning. Dog er det ikke en lige så simpel opgave, da nakken er et helt andet område af kroppen, et vigtigere og mere sårbart område af kroppen.

I nogle tilfælde vil det være en meget alvorlig sag at have et piskesmæld (whiplash), for der kan være sket en voldsom læsion, som har givet varig skade på rygmarven. Derfor er det ekstremt vigtigt at blive undersøgt grundigt efter en ulykke, hvor der er mistanke om piskesmæld (whiplash). Det kan give varige mén, hvis ikke det bliver behandlet rigtigt fra starten.

Hvis der umiddelbart ikke er smerte forbundet med en ulykke, hvor man er blevet kastet frem og tilbage, er der højst sandsynligt ikke beskadiget nervevæv, og du kan i så fald ånde lettet op. Mange oplever i en tre ugers periode efter en ulykke, at det strammer til og spænder an, for derefter at give ulidelige smerter. I disse tilfælde kan du selv kan arbejde med smerten: Du ved, at den spænding, du mærker, er forårsaget af det chok, vævet har fået ved ulykken.

Symptomer ved piskesmæld og whiplash:

 • Kraftige smerter i selve musklerne, tilhørende sener, samt tilhæftningssteder på knoglerne
 • Spændingshovedpine
 • Nakkesmerter
 • Fastlåst nakke (begrænset bevægelighed)
 • Svimmelhed og balanceforstyrrelser
 • Følelsesforstyrrelser i arme og hænder
 • Spænding særligt i nakke og/eller skuldre
 • Kortere eller tilbageholdt åndedræt

Psykiske symptomer, som følge af den voldsomme hændelse:

 • Træthed
 • Søvnproblemer
 • Du føler dig forvirret
 • Koncentrationsbesvær
 • Hukommelsesproblemer
 • Humørsvingninger
 • Depressive tilstande
 • Trafikangst og andre angstfobier

Behandling og udsigt til bedring

Hos Solar Plexus vil vi nænsomt arbejde med udspænding og bevægelse af muskulaturen i nakke og skuldre. Det er her den fornemmeste opgave at gå nænsomt til værks, da spændingerne skyldes et traume, og derfor er kroppen i alarmberedskab for at undgå, at et nyt smæld skulle opstå. Særligt er uforløste chokreaktioner vigtige at have for øje, da disse er med til at fremkalde de ovenstående psykiske stresssymptomer, som holder de konstante spændinger i ave, og det er derfor vigtigt, at vi inddrager både krop og psyke. Her vægter vi tilliden mellem behandler og klient højt, da den er helt nødvendig for en vellykket behandling.

Udsigten til bedring er god, men man må dog være opmærksom på det psykiske aspekt, da piskesmæld oftest er kædet sammen med en traumatisk hændelse og derfor kræver særligt fokus på koblingen mellem krop og psyke. Grunden til dette er, at smerterne oftest er kædet sammen med det psykiske aftryk/manglende følelsesmæssig reaktion fra oplevelsen, der ikke er blevet gennemlevet. Disse choktraumer har oftest indeholdt en dødsangst i ulykkesøjeblikket og kan derfor vise sig helt op til 1½ år efter hændelsen, i lighed med symptomerne på PTSD (post traumatic stress disorder).

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til piskesmæld (whiplash)

Ved voldsomme smerter eller følelsesforstyrrelser i arme og hænder er det vigtigt, at du søger læge og evt. fysioterapeut. Måske kræver skaden ekstrem varsomhed og akut behandling eller evt. stærk smertestillende medicin. VÆR SIKKER PÅ kun at aflaste din nakke og sørg for, at du får lægehjælp og en professionel vurdering af tilstanden, inden du går videre med øvelser på egen hånd.

Aflastning:

Tag et håndklæde, gerne varmt efter at have ligget på en radiator eller i en varmeovn beregnet til formålet, og fold det sammen, så det er langt og tykt som en pølse, og læg klædet bag om nakken. Som et tørklæde foldes det let fortil, så det ikke strammer, men sidder fast og udgør en krave til støtte mellem kraniekant/kæber og skuldre. Vægten fra hovedet overføres til skuldrene igennem klædet. På den måde har du aflastet for tyk i hvirvelsøjlen via klædet, og det vil give plads og aflastning til de nerver og til det væv, der er klemt sammen, og som giver irritation. Behold klædet på så længe det føles behageligt. Er du i besiddelse af en af vores varmepuder/kornpuder, kan den også benyttes som krave. Den er nemlig tyk og kan anbringes, så den støtter, samtidig med at den giver en skøn varme, som vil afspænde musklerne og skabe en god cirkulation, der medvirker til at sætte helingsprocesser i gang i området.

Klik her for at læse mere om vores kornpude

Udspænding af nakken

Brug kun denne øvelse, hvis dine smerter er aftaget, og du er langt forbi forstuvningen.

Sæt dig et roligt sted, hvor du ikke bliver forstyrret.

Træk vejret dybt ind og på en udånding, læner du hovedet forsigtigt skråt frem, så du får et blødt stræk på siden af halsen og bag til nakken. Bliv i strækket på 3-5 vejrtrækninger, skift derefter side. Lav herefter strækket, med de dybe vejrtrækninger, på andre vinkler af nakken, du mærker har brug for stræk og føles godt at få strukket ud. Drej hovedet forsigtigt i halvcirkler fra side til side, så du ligeledes får smurt og bevæget nakkeleddet.

Vigtigt! Giv dig god tid og hav særligt fokus på de dybe rolige vejtrækninger. Lav denne udstrækning 4-5 gange om dagen.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her