velkommen

Fibromyalgi

Fibromyalgi

Fibromyalgi er en kronisk tilstand af smerter i bindevæv, muskler, senetilhæftninger og led. Smerterne er diffuse, flytter sig og varierer i intensitet fra dag til dag. De ledsages af træthed, stivhed, søvnforstyrrelser og kognitive forstyrrelser som koncentrationsbesvær og nedsat hukommelse. I svær grad kan tilstanden være invaliderende og meget frustrerende for den, som har fået diagnosen.

Symptomerne skyldes ifølge forskning en forandring i centralnervesystemet, der gør, at det overreagerer på normale, ufarlige impulser med overdrevet kraftig smerte. Nervesystemet kan også udvikle symptomerne som følge af en tilstand af ekstremt forhøjet stressniveau.

Behandling og udsigt til bedring

Hos Solar Plexus gennemfører vi behandlingen i dialog med klienten og tilpasser trykket modtagers behov. Ved fibromyalgi vil behandlingen være meget blid og i langsomt tempo med fokus på beroligelse af nervesystemet og afladning af den forhøjede stressrespons.

Specielt shiatsu og psykomotorisk terapi kan tilbyde den nødvendige ro i behandlingen og muligheden for at udforske den miljømæssige belastning, der kan ligge til grund for, at man udvikler  fibromyalgi (f.eks. post-traumatisk stress som følge af enkelte, voldsomme oplevelser eller en langvarig stresstilstand grundet skadelige familiemæssige forhold under opvæksten). Nogle er af den overbevisning, at årsagen til fibromyalgi er genetisk. Vi oplever dog stadig, at afspænding af muskler og væv og udløsning af glædeshormon som f.eks. oxytocin, som skabes ved friktion i massage og andre behandlingsformer ved berøring af kroppen, er med til at skabe lethed og velvære hos klienten med fibromyalgi. Det kan være et stort og nødvendigt pusterum for at igen at kunne klare hverdagen. Vi kan ikke helbrede fibromyalgi, men vi kan hjælpe klienten med at have det bedre og finde overskud i hverdagen.

Nogle kommuner giver tilskud til klienter med fibromyalgi. Dette skal søges igennem kommunens sagsbehandlere.

Vi støder også på en anden interessant og ekstremt kompliceret vinkel, når vi behandler fibromyalgiklienter. Det kan være svært i vores lægevidenskabelige verden at få anerkendelse og accept med en lidelse som fibromyalgi, da smerterne er diffuse og svære at forklare. Det ene øjeblik er de der, det næste er de væk. Nogle gange mærker klienten den samme smerte i lang tid, andre gange kun kort. Nogle gange skyldes smerten fibromyalgi, mens den andre gange kan skyldes noget andet – altså ”en reel skade”, som klienten har pådraget sig, et sammenfald af uheldige omstændigheder. Hvad er nu hvad? ”Skal der gøres noget ved det? Eller skal jeg lære at leve med det?”, må man jo tænke som klient. Det er forståeligt, at det kan være svært at være fibromyalgiklient. For det, som ikke er det, vi normalt kalder deciderede skader, er jo også noget, som gør ondt og har samme effekt for den berørte som en pådraget skade.

Så fibromyalgi er nok en af de sværere diagnoser at have. Den er frustrerende og giver anledning til en følelse af afmagt. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at forstå og rumme det at have fibromyalgi. Samtidig hjælper vi klienten til at mærke efter og blive bevidst om, hvad der skal gøres noget ved og hvad, der må ses an. Vi hjælper klienten til at få mere velvære i kroppen og overskud til at takle sygdommen og smerten. Men vi kan ikke helbrede den, så et forløb hos Solar Plexus ser vi ofte som on going, som en hjælp til hverdagen, måske en gang hver 14. dag i længere perioder.

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende disse symptomer, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kortere periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler. Eventuelt skal du gå til din egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til fibromyalgi

Afspænding, yoga nidra, mediyoga, meditation, kostvejledning

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter lige netop dine udfordringer med holdning m.m. Du kan også få øvelserne med video og tekstinstruktion både på email og smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her