velkommen

Løb og løbeskader

Løb og løbeskader

Når du løber, har det indvirkning på hele kroppen. Du engagerer og bruger muskler, sener og led i fødder, ankler, lægge, knæ og lår.

Smerter kan komme fra løbeskader under eller efter løb og kan vise sig hvor som helst i kroppen, selv om de fleste mærkes direkte i ben, knæ, ankler eller fødder. Du kan have en overbelastningsskade, som bliver værre og værre hver gang, du er ude at løbe, eller en muskelsprængning/fibersprængning, der føles som en umiddelbar, skarp smerte.

Behandling og bedring

Skader i benene kan være forbundet med dårlig løbeteknik, dårligt fodtøj, utilstrækkelig opvarmning eller en uheldig “træden forkert”. Med tidlig behandling/udbedring af disse problemer og en ordentlig genoptræning kan de fleste skader behandles med succes i løbet af et par måneder, uden at du får langvarige eftervirkninger. Behandlingen kan være massage, fysioterapi og akupunktur med sigte på at frigøre de stramme muskler, ledbånd, nerver og fascier, samt at rette ubalancer i kroppens bløde væv. Sportstape kan være meget effektivt og kan fremskynde helingsprocessen fra en løbeskade.

Rådgivning

Sørg for at varme op før træning, og køle gradvis ned igen efter din træning. Tag 10 minutter til langsomt at varme musklerne op. Dette vil øge blodgennemstrømningen og give varme og fleksibilitet til musklerne, således at du mindsker risikoen for muskel- og fibersprængninger og overbelastningsskader. Hvis du bruger nye sko eller løber på en ny overflade bør du starte langsomt med f.eks. 15 minutter og så bygge op over en uge eller to.

Hvis du er en regelmæssig løber, kan regelmæssig massage bidrage til at bevare fleksibiliteten i kroppen, for at forhindre skader og forbedre din løbeteknik samt øge din performance. Det kan hjælpe mod problemer såsom smerter i eller ved:

  • Achillessenen
  • Skinnebensbetændelse
  • Irritation omkring knæet
  • ”Runner’s knee”
  • Springerknæ
  • Problemer med ischiasnerven
  • Lændesmerter
  • Generel slitage og inflammation.

Det må stærkt anbefales som en del af det at løbe, at man forbereder sig selv og sin krop for at skabe de bedste betingelser for kraftanstrengelserne.

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til løb og løbeskader

Stræk af benene: Det anbefales at strække hofter, balder, lår, underben, siden af benene og lægmusklerne regelmæssigt, før og efter hver løbesession. Arbejd på din fods fleksibilitet ved at rulle fødderne på en massagebold i et par minutter hver dag. Herved løsner du sener og muskler i foden, især på fodens underside.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Skader i benene kan være en kompliceret sag, så det tilrådes altid at tjekke med en uddannet terapeut, før du starter et løbeprogram, for at sikre at du ikke skaber flere ubalancer i kroppen, og at du ikke går for hurtigt eller for langsomt frem.

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og på din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her