velkommen

Spændinger i panden

Spændinger i panden

Rigtig mange mennesker lider af smerter og spændinger i hoved og nakke. Det kan vise sig på forskellige måder, f.eks. som decideret hovedpine, smerter og spændinger omkring og bag øjnene, panden og i tindingerne. Dette kan også medføre smerter og spændinger i kæben, nakken og skulderbæltet. Du kan også opleve svimmelhed, kvalme og balanceproblemer, synsforstyrrelser og smerter i ører og tænder.

Rigtig ofte skyldes smerterne vedvarende opspænding i muskulatur og bindevæv i og omkring nakke og hals, skulderbælte samt ansigtets muskler. Spændingerne kan ofte relateres til uhensigtsmæssige eller statiske arbejdsstillinger. Det kan også skyldes træk, dårligt lys, f.eks. et skærmbillede med en forkert lysindstilling eller uhensigtsmæssig indretning af kontoret, eller det kan skyldes følelsesmæssig og psykisk stress og belastning og dårlig søvn. Spændinger og smerter i panden kan også hænge sammen med tidligere fald- og piskesmældsulykker, ligesom det kan skyldes forceret åndedræt f.eks. ved sportsaktiviteter eller hyppig brug af smertestillende medicin.

Smerterne kan variere i intensitet og styrke. Hos nogle opleves en mildere smerte, og hovedet kan føles tungt og stramt. Hos andre kan smerten være stærkere med en trykkende, dunkende, jagende eller skærende karakter. For de fleste, som lider af spændinger og smerter i og omkring pande, vil det fylde rigtig meget i løbet af dagen, og det påvirker i udpræget grad ens trivsel og velbefindende.

Behandling og udsigt til bedring:

Hos Solar Plexus er vi specialiseret i at behandle spændingshovedpine og spændinger og smerter i og omkring hoved og skulderbælte.

Behandlingen vil være en blanding af manuel behandling med særligt fokus på skulderbælte, nakke, ansigt og hovedbund. Vi vil også undersøge baggrunden for dine spændinger og eventuelle smerter og undersøge om der f.eks. er noget, du umiddelbart kan ændre ved dine arbejdsstillinger og indretning af arbejdsplads, som kan skabe bedring. Er der noget i din rytme og dit tempo igennem dagen, du kan være opmærksom på og hvordan du planlægger din dag i forhold til aktivitet og pauser.

Derudover vil du kunne få simple øvelser, som du selv kan arbejde med derhjemme mellem behandlingerne, f.eks. øvelser med fokus på holdning, af- eller opspænding af muskulatur og bindevæv, eller øget koordination og samarbejdet mellem kroppens forskellige muskler.

For nogle kan det være brugbart at skrive en hovedpinedagbog for at undersøge og blotlægge mønstre, sammenhænge og handlemuligheder.

Ofte vil du kunne mærke en umiddelbar bedring efter en behandling hos Solar Plexus. Kombineret med holdningsarbejde eller ændring af arbejdsstillinger og evt. andre øvelser, vil vi starte en bevægelse imod vedvarende bedring. For mange vil det være en god ide at få behandling regelmæssigt over 1-3 mdr. I starten af forløbet kan det betale sig at få behandling ca. en gang om ugen. Efter ca. 3 behandlinger kan det anbefales at få behandling med 3-4 ugers mellemrum. Forløbet planlægges mellem dig og din behandling, så det skræddersyes dine behov.

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til spændinger i panden

Du kan prøve umiddelbart at lindre dine smerter ved følgende lille øvelsessekvens.

Afspænding af panden, hovedbund og øvre nakke

Giv dig selv en dejlig og løsnende pande- og hovedbundsmassage. Placer dine fingerspidser nederst i panden mellem øjenbrynene og lad dem glide op til hårkanten og ud til tindingerne, hen over panden. Søg ind og dvæl ved de områder, som føles spændte, eller som påvirker din smerteoplevelse. Fortsæt så længe, det føles godt. Spred dine fingre, og placer dem fordelt over hele hovedbunden. Masser hele hovedbunden med dejlige faste cirkulære bevægelser, og søg igen ind i det punkter, som føles ømme. Fortsæt så længe, det føles godt og løsnende. Find nu ømme punkter i øverste del af nakken på grænsen til hovedet, og tryk ind med faste tryk i disse punkter. Masser evt. med små cirkulære bevægelser og fortsæt så længe det føles rart og løsnende. Slut af med at bevæge skuldrene rundt i store cirkler nogle gange. Træk vejret dybt og roligt igennem hele øvelsen.

Blide stræk for nakke og hals

Strækkene skal føles behagelige, mens de udføres. Sid eller stå med ret ryg og nakke. Bøj hovedet forover til du mærker et stræk i nakke og øvre ryg. Hvil et øjeblik i strækket, ca. 20-30 sek., mens du trækker vejret dybt og roligt. Løft langsomt hovedet igen. Før hovedet ned til den ene side, så øret bevæges i retningen af skulderen og du mærker et stræk på modsatte side af halsen. Læg modsatte hånd på skulderen i den side, som strækkes for et dybere stræk. Hvil i strækket i ca. 20-30 sekunder, mens du trækker vejret roligt og dybt. Rul hovedet roligt frem til midten og løft hovedet op plads. Gentag til modsatte side. Fordyb dig i strækkene ved i hver position at søge ind der hvor du mærker at strækket tager fat. Dette kan gøres ved at du bevæger hovedet et par centimeter til den ene eller den anden side, indtil du mærker et øget stræk.

Gentag gerne hele øvelsen et par gange.

Det kan anbefales at få individuelle og uddybende øvelsesinstruktioner for et langsigtet perspektiv.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på e-mail og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her