velkommen

Forforskudt hovedstilling

Forforskudt hovedstilling

Mange går rundt med en øget runding af den syvende nakkehvirvel – noget, der har fået øgenavnet “tantepuklen”.

Årsagerne til tantepuklen kan være flere: Det kan være arveligt betinget, det kan skyldes en slags social belastning, nemlig at nogle kvinder runder ryggen og trækker skuldrene frem i et bevidst/ubevidst forsøg på at skjule barmen; og så er det også et holdningsspørgsmål – som oftest forårsaget af kontorarbejde eller det at kigge på en skærm/tablet i mange timer.

Vi ser det rigtig tit i vores praksis, og det er da også helt bestemt noget, vi bør tage os af og tage alvorligt, både som behandlere, og også som klient med denne udfordring, da det kan have alvorlige konsekvenser bare at lade stå til. For eksempel ser vi i denne forbindelse ofte afklemninger af nerverne til armene, hvilket mærkes som snurren i hænder og fingre eller smerter i nakke/brystregionerne. Desuden forårsager sådanne sammenfald og slid i nakkehvirvlerne og disci generelt bare dårlige betingelser for de øvre ekstremiteter. Dermed kan “puklen” også være den grundlæggende årsag til dumme inflammationstilstande som “musearm” og “carpal tunnelsyndrom” etc. Det er så ærgerligt, at det skal nå så langt for så mange, før de gør noget ved deres “tantepukkel”, for det er ikke meget der skal til for at rette op på holdningen og skabe vitale forhold for nerverne. Mange er slet ikke klar over, at det er muligt at gøre noget ved det.

Behandling og udsigt til bedring

Behandlingen er i og for sig simpel og træningen endnu enklere: Det er klart, at træning af holdningen generelt vil være godt: Der skal arbejdes med holdningen hele vejen nede fra fødderne og op gennem bækkenet, så du er balanceret og står godt lige fra din base. Endnu mere vigtigt er det, at din holdning bliver rank fra din lænd og op igennem dit bryst på en rar og ikke overdrevet måde. Kan du få en fornemmelse af at løfte brystbenet op imod himlen og suge navlen lidt ind, så er vi ved at være der. Den allervigtigste øvelse er så herfra at strække nakken lang og føre hagen ind og lidt ned så dit ansigt er i frontalplan (plan med en væg).

Behandlingen omkring “tantepunklen” handler om at modellere og strække musklerne ud omkring hvirvlerne. At få nakken til at kunne strække sig lang, at få trukket brystmuskulaturen ud, så det for dig er lettere og i det hele taget muligt at rette dig op.

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til forforskudt hovedstilling

To simple øvelser du skal lave, når du har “tantepukkel”:

1) Rygliggende nakkestræk

Stræk nakken lang og træk hagen mod brystet. Tag fat med hænderne bag om hovedet og løft hovedet op fra gulvet og træk det op og ned imod dit bryst, så du kan kigge ned mod din navle. Hold hele tiden hagen så tæt ind mod brystet som muligt. Træk godt til og mærk strækket i nakkestrækkerne langs dine nakkehvirvler. Måske kan du tydeligt mærke strækket omkring “tantepuklen”. Sørg for at slappe så meget af i resten af kroppen som muligt. Hold strækket i 1-2 minutter. Træk ikke hårdere end at du kan trække vejret dybt og roligt. Læg så langsomt hovedet ned igen, og forestil dig, at du kan lægge en hvirvel ned ad gangen.

Denne øvelse kan også laves stående, men er bedst liggende pga. tyngdekraften.

2) Styrke til de dybe halsmuskler

(så du kan holde nakken høj og rank)

Samme rygliggende position og samme bevægelse som i øvelse 1.

Nu skal øvelsen dog udføres uden hjælp fra dine hænder. Dvs. du skal forlænge nakken, fører hagen så tæt ind til hals og bryst som muligt og derfra løfte hovedet op fra gulvet med dine dybe nakkemuskler. Du løfter hovedet op så højt du kan, uden at brystryggen løfter sig. Du glider fra et maximalt løft ned igen og lægger en hvirvel ad gangen i gulvet nede fra brystet af og op i mod kraniekanten for til sidst at placere baghovedet blidt i gulvet. Læg mærke til at du fra gang til gang kan få kontakt med gulvet længere og længere nede på baghovedet, når du lægger hovedet i gulvet. Det betyder, at du får plads mellem hvirvlerne, og det vil gøre dem godt.

Ved at kombinere denne træning og behandling i klinikken får du rettet holdningen, fordi din forside af halsen bliver stærk nok til at holde hvirvlerne på plads og kommer til at støtte nakken i ikke at falde sammen. Musklerne bliver stærke nok til at holde nakken, og der bliver god plads for nerverne og discus imellem hvirvlerne, og du får strukket nakken ud, så den bliver fleksibel nok til at give sig i den retning, vi ønsker det.

Det er nemt, super simpelt og kan gøre en verden til forskel for dig.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her