velkommen

Rygsmerter

Rygsmerter

Smerter i ryggen kan man mærke i den nederste, midterste eller øverste del af ryggen.

For øvre ryg/skuldersmerte – se skuldersmerter.

Smerter i ryggen kan man mærke i den nederste, midterste eller øverste del af ryggen. Smerterne føles som en pludselig skarp smerte eller en konstant smertende ømhed. De kan komme fra muskler, nerver, ledbånd eller leddene selv. Det er også muligt, at smerterne kan udgå fra indre organer som nyrerne eller maven.

Behandling og udsigt til bedring

Prognosen er meget god. Ofte opstår rygproblemer fra dårlige arbejdsstillinger og svaghed i de centrale muskulaturer. Dette fører igen til, at led, ledbånd og muskler bliver klemt og sammenpresset. Diskusprolapser er en almindelig årsag til rygsmerter. Se mere information under diskusprolaps.

Ved behandlingens start får vi først og fremmest styr på smertens placering. Massage er fantastisk god til behandling af ømme muskler og til at løsne op i ryggen. Dybdemassage kan løsne sammenvoksninger og spændinger, der er opstået gennem tiderne på grund af dårlige arbejdsstillinger og gentagne bevægelser. Mobiliseringer og manipulationer kan hjælpe med at aflaste stramme led og justere rygsøjlen. Ofte er hjemmeøvelser vigtige for at finde og rette årsagen til smerterne, så man ikke kun nøjes med at behandle symptomerne.

Akupunktur kan også være meget effektiv til at få musklerne til at slappe af og mindske smerterne.

Gode råd

Lad være med at sidde for længe i den samme stilling. Når du sidder ved en computer, så indstil din telefon eller computeren til at minde dig om at flytte rundt hver 30.-60. minut. Bevægelse er virkelig godt for ryggen, så længe det ikke gør ondt. Man siger også, at den næste stilling altid er den bedste, hvilket betyder, at kroppen ikke er lavet til ensidigt gentagende arbejde, og dermed betyder det også, at jo mere du kan bevæge dig på din kontorstol, jo bedre.

Brug varme til at få de ømme muskler til at slappe af i ryggen. Hos Solar Plexus kan du købe en kornpude*, næste gang du kommer forbi. Kornpuden er let at varme op i mikrobølgeovnen og holder varmen i lang tid. Den er god at lægge på ømme muskler eller på områder med smerte. Ellers kan du anvende en varmecreme som Tiger Balsam. Sov med dine knæ hævet på en pude, så din ryg bliver aflastet i løbet af natten, og tag et varmt brusebad om morgenen eller efter arbejde, når din ryg er stiv og øm.

Du kan prøve at sidde på en “SIT FIT” eller “Balance disk” på din arbejdsplads. En “Balance disk” er en lille luftpude, der hjælper med at holde dine centrale muskler aktiveret og bevæger din ryg for at forhindre dårlige arbejdsstillinger og stive muskler. Du kan se dem i vores klinikker.

Klik her for mere info om Kornpuden

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende disse symptomer, kan du på egen hånd følge vores øvelsesinstruktion over en kortere periode. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og få instruktion i øvelserne hos en professionel behandler. Evt. skal du gå til din egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser mod rygsmerter

Du kan bevæge dig så meget som muligt i alle retninger, så længe det er smertefrit. Du kan lave hofterotationer eller sidebøjninger. Øv dig i at aktivere dine centrale muskler ved forsigtigt at presse din navle mod din rygrad, mens du på samme tid lader dit bækken roterer baglæns, så du ‘presser dit haleben mellem dine ben’. Denne øvelse påfører rygsøjlen et blidt stræk og bidrager til at stabilisere de dybe rygmuskler. Prøv at holde denne position i et minut og gentag så ofte som muligt.

Det det vigtigt, at du ser en uddannet terapeut, før du begynder på et rygøvelsesprogram, fordi der kan være mange forskellige årsager til dine smerter, og  nogle øvelser kan forværre din skade.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Hvis det gør ondt, så stop. Rygøvelser skal altid føles behageligt, og du kan let komme til at arbejde for hårdt, så din ryg får det værre. Snak med en uddannet terapeut, før du begynder at træne en rygskade.

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser, som støtter op om lige netop dine udfordringer med holdning m.m. Du kan også få øvelserne med video og tekstinstruktion både på email og smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her