velkommen

Til børn

Behandling til børn

Børn kommer nu om dage også med spændinger og smerter i nakken. Vi behandler alle slags skader og klager fra teenagere og mindre børn og helt ned til små babyer. Men læs lige lidt her om nakkemusklerne og børn… det er tankevækkende at:

  • Nakkens muskler og sener holder vores 5 – 6 kilo tunge hoved på plads og passer på, at de livsvigtige forbindelser mellem hoved og krop ikke går i stykker. De forholdsvis små muskler og sener har altså en livsvigtig opgave – og de tager deres ansvar meget, meget seriøst!
  • Når vi får ondt i disse muskler, skyldes det ofte, at vi, uden at have tænkt over det, har udsat dem for en helt urimelig belastning, måske endda gennem længere tid.

I en tankevækkende artikelserie om unges nakkeproblemer i Politiken den 10. december 2016 kunne man læse, at ”et stærkt stigende antal småbørn og teenagere bliver henvist til behandling hos fysioterapeuter – en stor del af dem på grund af smerter i hoved, nakke og ryg forårsaget af skærmbrug.”

»Forældre skal være mere opmærksomme på, hvor længe børnene sidder stille, og hvordan de sidder”. ”Smartphones, tablets og computere er en så integreret del af især børn og unges hverdag, at en stor del af døgnets vågne timer foregår med øjnene stift rettet mod en oplyst glas- eller plastikflade.” Fagfolk udtaler, at det er afgørende vigtigt at opsøge professionel hjælp, hvis et barn klager over smerter i bevægeapparatet, i stedet for blot at tænke, at det nok går væk igen af sig selv.

Og det gælder selvfølgelig også for voksne! Selvfølgelig kan smerter eller ømhed i nakken skyldes andet end at vi har kigget for længe i en skærm, altså haft hovedet bøjet forover i en vinkel, der overbelaster nakkens hvirvler og de sener og muskler, der holder det hele på plads. Som sagt vejer et menneskes hoved mellem fem og seks kilo. Men vidste du, at hvis du bøjer hovedet forover f.eks. bare 30 grader, bliver det til en belastning på nakkehvirvler og –muskulatur, der svarer til 18 kg?! Hvis du bøjer hovedet 45 grader, svarer det til en belastning på 22 kg!

Så uanset om du har kigget på skærm eller på anden måde ikke været opmærksom på, hvad du har bedt de gode muskler og sener i din nakke om, så er årsagen til smerter og ømhed i nakkeregionen som regel overbelastning. Nogen gange kan det være sket ved en sund og god sport, f.eks. cykling, nogen gange sågar ved at strikke… Andre gange kan det være et traume á la whiplash, eller noget helt fjerde. Hvad der end har forårsaget dine smerter og ømhed.