velkommen

Angst

Angst

Når du har angst/angstanfald/panikanfald kan du bl.a. opleve at have nogle af følgende symptomer:

Fysiske symptomer:

 • hurtig vejrtrækning/hyperventilation
 • hjertebanken
 • svimmelhed
 • rysten
 • sveder mere
 • koldsved
 • fryser
 • spænder i musklerne

Psykiske symptomer:

 • føler tab af kontrol
 • indre følelsesmæssigt pres
 • trang til at forsvinde/flygte
 • trang til at kæmpe
 • trang til at græde
 • tankemylder
 • rædsel/skræk og panik

Angst starter i hjernen. Du oplever noget i en konkret situation, din hjerne fejl- eller overfortolker situationen som farlig og sender beskeder ud til kroppen via dit nervesystem. Derfor får du de ovennævnte fysiske og psykiske symptomer. Dit nervesystem er i alarmberedskab, eller i det man populært kalder en “kamp/flugtreaktion” (den sympatiske del af det autonome nervesystem dominerer). Man siger også, at kroppens arousal-niveau er højt, når man oplever angstanfald. Det er ikke farligt, men det kan være meget ubehageligt, og man kan blive bange for, at det sker igen.

Her kan du se en simpel illustration af angst:

(Kilde: Norsk tv, nrk.no)

Behandling og udsigt til bedring

Lider du af angst er det en god ide at søge professionel hjælp, bl.a. hos din læge. Hos Solar Plexus kan vores psykomotoriske terapeuter tilbyde dig afspændingspædagogisk/psykomotorisk behandling. Det kan være et alternativ eller et supplement til fx psykologbehandling/psykoterapi og evt. medicinsk behandling.

En psykomotorisk terapeut kan hjælpe dig med at forstå, hvad angst er. Sammen med terapeuten kan du øve dig i både mentale og kropslige øvelser, som hjælper dig med at håndtere din angst og nedsætte dit arousal-niveau. Og du kan få manuel afspændingsbehandling, som har en dyb og beroligende effekt på din krop, din hjerne og nervesystem. Dvs. du lærer forskellige metoder til at lære din hjerne at reagere anderledes, og til at berolige dit nervesystem så dit arousal-niveau sænkes (den parasympatiske del af dit nervesystem bliver aktiv i stedet for den sympatiske del).

Så en behandlings-session kan bestå af samtale, kropsbehandling og instruktion i mentale og kropslige øvelser. Vi går frem i et tempo som passer dig, og du kan få øvelser og udfordringer med hjem fra gang til gang.

Det vil være individuelt hvor mange gange og hvor ofte du har brug for psykomotorisk behandling, det afhænger bl.a. af hvor svær grad af angst du har.

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til angst

En måde at berolige kroppens nervesystem på er ved at trække vejret dybt, afslappet og langsomt. Hvis du bruger fx 5-10 minutter dagligt på at øve dig i den dybe, afslappende vejrtrækning, så bliver det nemmere at fokusere på at tage nogle dybe og rolige vejrtrækninger i situationer, hvor du mærker dit angstniveau stige, på den måde kan du måske dæmpe angsten i situationen.

Sådan gør du, når du skal øve dig i at trække vejret dybt og afslappet:

Læg dig på ryggen med en flad pude under hovedet, bøj dine knæ så fødderne hviler på underlaget. Du skal ligge afslappet og behageligt, og mærke at hele din ryg er i kontakt med underlaget.

Fokuser mest på at gøre dine udåndinger helt færdige, så du føler dig tom for luft, inden du trækker vejret ind igen. Når din krop af sig selv vil trække vejret ind igen, trækker du vejret langsomt ind gennem næsen og så dybt ned i maven du kan, og derefter bredt ud i brystkassen på den samme indånding, uden at anstrenge dig. Det vil med lidt øvelse føles som en behagelig bølgebevægelse, der starter nederst i maven og bevæger sig opad i brystkassen.

Når du ånder ud, tager du dig også god tid. Du kan ånde langsomt ud gennem næsen, eller du kan åbne munden en lille smule og lade luften sive ud gennem bløde afslappede læber. Din krop flader ud og slapper mere af, når du ånder ud.

Når din krop efter nogle vejrtrækninger (ud og ind) har fundet en rolig rytme, kan du begynde at lægge mærke til, at der måske opstår en lille pause efter din udånding, inden din vejrtrækning skifter retning igen. I pausen er der bare ro. Ro som fylder din krop og dit hoved.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Anbefalede behandlere

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her