velkommen

Spændinger i kæberne

Spændinger i kæberne

Kæbeleddet består af to knogler, ledkapsel, ledvæske, brusk og en diskus. Dens bevægelse består af en rotation og derefter en fremadglidning, når munden åbnes. Omkring leddet finder du muskler og bindevæv, som bl.a.  er med til at stabilisere dette.

Spændinger i kæben skyldes, at muskulaturen, som ligger omkring leddet, har en konstant spænding og dermed går ind og presser på kæbeleddet.

Spændinger i kæben opleves ofte som et eller flere af følgende punkter:

 • Kæbelåsning, hvor diskus sætter sig fast og forhindrer rotation og gliden af leddet.
 • Kæben skurrer eller klikker/knækker. Dette er med til at slide leddet forkert og kan på sigt medføre slidgigt.
 • Smerter omkring kæbeleddet
 • Hovedpine
 • Migræne
 • Nakkeproblemer
 • Skævt bid (spændt kæbemuskulatur, kun i den ene side)
 • Smerter i kroppen
 • Spændinger i kroppen generelt
 • Dårlig søvn
 • Skærer tænder/bider tænder/hårdt sammenbid
 • Fremskudt nakke og hoved
 • Snurren i tunge
 • Fysisk og/eller psykisk overbelastning

Behandling og udsigt til bedring:

Som udgangspunkt vil vi hos Solar Plexus tage fat i spændingen i kæberne gennem massage, der øger blodcirkulationen og løsner op for spændingen. Derudover vil vi, sammen med klienten, kæde det sammen med resten af kroppen, for at undersøge om smerterne har en årsag et andet sted i kroppen. Dette er vigtigt at få afdækket, for at komme smerterne til livs. For som med alt andet, hænger kæbeleddet sammen med resten af kroppen, bl.a. fordi Trigeminusnerven, der passerer kæbeleddet, operer fra nogle af de samme steder i nakken og kraniet som kranienerverne. Hermed kan de være med til at påvirke hinanden. Derudover vil arbejdet med det autonome nervesystem være at foretrække, fx gennem afspændende behandling, da dette vil hjælpe til med at kæbeleddet får ro. Kæbeleddet er nemlig ofte ganske særlig følsomt overfor stress, og spænder derfor ofte op i forbindelse med anspændtheder andre steder i den øvre del af kroppen.

Der er i den grad udsigt til bedring, for med afspænding og massage vil kroppen og kæben få den ro, der skal til for at restituere og dermed blive afspændt, og du vil blive fri for smerter inden for en overkommelig tid.

Råd og vejledning

Hvis du kan genkende dette symptom, kan du følge vores øvelsesinstruktion over en kort periode på egen hånd. Forsvinder smerterne og ubehaget ikke, skal du søge behandling og instruktion i øvelserne hos en professionel behandler eller evt. gå til egen læge for at få udredt dit symptom.

Øvelser til spændinger i kæberne

Afspænding af kæbe og tunge er et godt sted at starte for at lette på de akutte smerter.

Sæt god tid af og gør dig umage med at formidle ro og roligt åndedræt i øvelserne. Slip underkæben og lad den hænge her. Bevæg kæben fra side til side 10-20 gange, frem og tilbage 10-20 gange. Stræk kæben, ved at gabe så højt op, du kan, og lad kæben glide blidt tilbage i afspændt stilling (munden let åben). Stræk evt. tungen så langt ud du kan ved det åbne gab. Støt evt. på kæbeleddet med et blidt tryg fra fingrene ved bevægelserne/øvelserne. Slip trykket ved afspændt tilstand. Udfør 3-4 gange dagligt til kæbesmerterne er væk. Forsvinder de ikke efter 2 mdr. kontakt da en af vore kompetente behandlere for en evt. udredning eller kontakt egen læge.

Gør jeg øvelsen rigtigt?

Få personlig instruktion i øvelser, som præcist adresserer dine behov, ved at booke en tid hos en behandler, som har erfaring i at instruere i øvelserne. Her kan du også få flere øvelser som støtter om lige netop dine udfordringer med holdning m.m., og øvelserne kan gives med video og tekstinstruktion både på email og din smartphone. Det kræver dog, at du ringer og booker en tid, så behandleren har tid til at undersøge dig og sætte et godt program sammen til dig.

Ring for nærmere info eller book tid på tlf. 33 15 00 66

Book online nu | Solar Plexus

Se vores priser her